Thursday, December 14, 2017
01
02
03
04
05
06
07
Home / Architects  / Ar Shi-Chieh Lu, CJ Studio, converts a two-storey restaurant into a showroom

Ar Shi-Chieh Lu, CJ Studio, converts a two-storey restaurant into a showroom

CJ Studio regards architecture and design as social events rather than just creation of art. In other words, it is an entrance to the world as well as an endless discovery. For this long-term discovery, every

09_1300-x-796-px

CJ Studio regards architecture and design as social events rather than just creation of art. In other words, it is an entrance to the world as well as an endless discovery.
For this long-term discovery, every design project is a precious experience, and every project is also a new venture into itself. It becomes possible to delve deeper and understand the order and geometrical relationship that lies beneath the real world connecting the past to the future through analyzing, integrating and rediscovering in multiple conditions.

Shi-Chieh Lu born in 1965, Taipei, Taiwan holds Diploma in Architecture from Architectural Association, London, in 1993. He established CJ Studio in 1996. He taught at Shih Chien University, Min-Chang University, Tung-Hai University, and Tainan University of Technology. He is a visiting assistant professor at Graduate Institute of Architecture, NCTU. His major projects are United Hotel (selected as a member of “Design Hotels” a well-known international hotel chain.),[WUM] store, Stephane Dou and Chang Lee Yugin’shop in Tiger city (JCD Design Award 2005), Aesop store in Breeze center (JCD design Award 2006, IFI 2007 Gold Award), residence of Tsai projects (TID 2007 Gold Award), TID Award 2008, 6th Modern decoration “International media prize”, selected into five of talents report on “Interior Design” (USA) celebrating 75 years special issue.

His latest project Bella Casa – The building, located in a boundary between office and residence area, used to be a two-storey restaurant and has now been converted into a showroom for European imported tile. The design infuses an active rhythm into the project in a subtle fashion, thereby creating a wonderful disruption in the monotony of the surrounding environment. By shifting various tilting angles on different levels, the architectural masses are crisscrossed against each other to create multiple visual dimensions on the site. On the ground floor, in order to respond to the turning corner, an extra mass, like an unfolding fan, moves outwards that transforms the original L-shaped footprint into a triangle mass. The first floor remains the same and a folded decorative facade is installed on rooftop. Together all three interlaced levels compose a dynamic rhythm, like a cut-and-fold paper sculpture existing in the urban context. The notion of multiple axes inspired by paper sculpture extends from exterior to interior space. In contrast to the original structural system, both the newly added triangle extension and the rotated mezzanine present alternative dimension that intervenes the orthogonal system. Especially the mezzanine, positioned at a visual focus as a critical core that leads to the upper floor, creates a winding circulation and several cut off zones. This creates a wandering experience within the showroom and provides various perspective angles highlighting the product display. More importantly, each show zone is arranged spatially, located deliberately right on the encounter of various axes rather than exhibited conventionally subordinated to an axis, which provokes more dynamic activities within the space and are no longer just static showcases. Thus, visitors experience the product as well as the space simultaneously creating a more enriching and intimate relationship. Thus, the whole building is not just a traditional showroom but a virtual villa where the visitor experiences life events that become a part of their memories.

l_027180

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

info@thetilesofindia.com

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT