Friday, September 24, 2021
Home / Architects  / NR House in Jubilee Hills

NR House in Jubilee Hills

NR House in Jubilee Hills, Hyderabad, India is designed by architects Niroop and Rupana Reddy Niroop and Rupana Reddy, the architect and interior designer and founder of NA Architects have designed their home called NR house,

NR House in Jubilee Hills

NR House in Jubilee Hills, Hyderabad, India is designed by architects Niroop and Rupana Reddy

Niroop and Rupana Reddy, the architect and interior designer and founder of NA Architects have designed their home called NR house, situated in the sprawling sights of Jubilee Hills, Hyderabad, India. The interior design project was conceived as a gallery‐typed space, which involved not only creating clear open areas but also inviting the light in, particularly from above. NR House became to be the perfect marriage for Boca do Lobo statement-furniture. “We being architects the main goal was to achieve sustainability with luxury. We wanted to change the concept of sustainability being simple and rustic. We wanted to show the world that sustainable homes can be luxurious. Being our own home, we wanted to experiment with the concept on our home,” said the architects.

An organic palette, semi-precious and natural stone accents, sprawling water features, and design embedded structured ceilings are the highlight features of this luxury and sustainable residence.  Carefully placed clerestory windows wash the interior with natural light and provide framed glimpses of the canopy of pines on the slopes above the property, which also helped determine the section of the undulating ceiling.

The house keeps the constant need for an unfettered flow of light and air, adequate cross-ventilation, and views from each of the rooms to the surrounding greenery. NA Architects’ first objective was to try to maximize the perception of space and they managed to ensure that by creating generous outdoor covered spaces, which make it feel as if the interiors spill outwards. The interior finishes contrast raw, expressive concrete on the soffit. The natural materials emphasize the architecture as an extension of the landscape, while the Michelangelo marble towards the back of the living area accentuates the illusion of depth, further enhancing the sense of space.

A 20 feet high main door is the focal point of this interior design project and marks the entry of the house. The imposing entrance door is sided with 20 feet single glass opening and a Monolithic stone‐clad wall that adds a singular statement design to the experience of entering into the private residence. The living room is the extension of the formal living with a rustic stone cladding wall that forms the backdrop of the sofa and the wave center table, from Boca do Lobo.

The fireplace is integrated into the TV unit and the steps leading to the central stairs lobby are pieces of boulders that were cut and articulated to the desired shape as is the focal point. From the living room and stairs lobby, the lap pool is connected with the entire outdoor area. The lap pool happens to be in the background of the entire length of the ground floor allowing this connection between all spaces. The dining area opens up towards the east garden and the dining wash is tucked into a glass opening for an uncluttered pool view.

Heritage Dining Table, by the Portuguese brand Boca do Lobo, is the main character of the space allowing the meaning of ‘gallery‐typed space’. The ground floor also houses two guest bedrooms. This entire floor is designed to facilitate convenient entertainment both indoors and outdoors and is furnished to enjoy panoramic views of the forest like plantation and the pool deck area. Sporting some of the world’s most opulent design brands, such as Roberto Cavalli, Trussardi, Giorgetti, and of course, Boca do Lobo, the architectural firm perfectly showcases their vision of never compromising interior design. It’s no wonder that the main reference point of the house is the hallway in the middle of the house, with all rooms extending from it. The orientation of the rooms in the house is all based on the best garden views.

The first floor houses the master suites and children’s rooms. The graffiti wall covering as bed backdrop in the master bedroom and the large private garden terrace reinforce the use and function of each space inside and out. The master suite opens up into a terrace with views of the city in the south western direction and a private garden with an outdoor jacuzzi.

The terraces have organic vegetation and solar panels that generate electricity for the house. The pool, which cascades down an incline linking a martini seating area with the main swimming pool together with the clean lines of the side wings, accentuates the lines of perspective, exaggerating the length of the property, leading the eye to the horizon, and further contributing to the illusion of space. The Project is platinum rated as IGBC green home.

Contact Details: www.naarchitects.in

Review overview
NO COMMENTS

POST A COMMENT

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Our Website Content is protected !!!